S K Ä R H O L M E N   I N T E R I Ö R

Nytt designmagasin visar alternativ bild av Sveriges hem

Årets Hållbarhetsprojekt 2018, Form.
Nominerad Årets Guldrum 2018, Stockholms arkitektförening.

Nominerad till Publishingpriset 2018. 

2018 släppte Designstudion Design Lab S ett nytt inredningsmagasin. Skärholmen Interiör är 100 % producerad i Skärholmen, en unik samproduktion mellan Design Lab S, barn från området och Sveriges ledande design och inredningsfotografer. Magasinet lyfter framtidens formgivare och vad hem och design kan vara idag. 

Inredningstidningar tenderar att bara visa en typ av hem, samma bilder fabriceras om och om igen. Skärholmen Interiör är ett nytt magasin och en undersökning av vår samtid. Hur ser det ut hemma hos framtidens formgivare? Vad händer när barn får vara redaktörer och innehållschefer? Design Lab S har skapat en tidning som inspirerar, utmanar och ger en ny vinkel på design och inredning. Följ med hem till designern Dalia 9 år i Sätra och till äldreboendet i Skärholmen där Bert 85 år bor. Få hemtjänstens perspektiv på inredning och läs intervjuer med internationella formgivare som utförts med lögndetektor.

Design Lab S är en kollektiv design studio i Skärholmen, som sedan 2013 engagerar professionella designers och barn mellan 8 och 15 år i kollektiva skapandeprocesser. Sedan 2015 är även personer över 80 år välkomna. Barnen som besöker labbet bjuds in som jämlika medarbetare, med lika stor agens i designprocessen som professionella designers.

Samir Alj Fält, konstnärligledare på Design Lab S berättar: ”Sen 2013 har vi undersökt vad design kan vara idag i vår studio i Skärholmen. Nu tog vi nästa steg, att komma in hemma hos våra unga kollegor och tillsammans undersöka form och inredning på plats.”

Redaktionen består av barn mellan 9 och 13 år som har samarbetat med Sveriges ledande fotografer och skribenter såsom Sanna Lindberg, Karin Björkquist, Carl Hjelte, Åke E:son Lindman, Emilia Bergmark – Jiménez, Betty Regnström, Cecilia Öfverholm, Andreas Nobel och Tor Lindstrand.

”Skärholmen Interiör är en dörr till fler världar och lyfter formgivare som kommer nog att ha en stor betydelse i framtiden. Detta tror vi kan inspirera fler att följa sin egen väg och förhoppningsvis väcker nyfikenhet för form, design och inredning i ett breddare sätt.” säger Alicia Donat-Magnin, verksamhetsledare på Design Lab S. 

Om Design Lab S
Design Lab S är en kollektiv designstudio i Skärholmen. Med övertygelsen om att alla bör få chansen att utforma hur världen ska se ut och fungera vill Design Lab S verka för var och ens rättighet att uttrycka erfarenheter, upplevelser och perspektiv i form av estetiska avtryck i samtiden. Sedan 2013 engagerar Labbet professionella designers och barn mellan 8 och 15 år i kollektiva skapandeprocesser, även personer över 80 år välkomna. Design Lab S är nominerad Årets Designer 2018 av Årets Rum.

Skärholmen Interiörs redaktion består av: Yazan, Asli, Maya, Yanal, Uyanga, Dalia, Yosef, Fosiya och Tamara.
Koncept/produktion: Design Lab S
Kontakt: Alicia Donat-Magnin, verksamhetsledare: [email protected]
Processledare: Klara Hedengren.

 

Vill du ha ett ex av Skärholmen Interiör?
Kontakta [email protected]
Tidningen kostar 30 kr exkl. frakt.
Skärholmen Interiör finns också att köpa hos Konst-ig, Åsögatan 124.

 

K O N T A K T
Alicia Donat-Magnin
Verksamhetsledare
[email protected]
070 797 33 45

 

Skärholmen Interiör fick priset Årets Hållbarhetsprojekt 2018 av tidningen Form.
Motivering: ”Det talas mycket om hållbarhet i mässammanhang – men då handlar det oftast om material och återvinning. Social hållbarhet står inte lika högt på agendan. Med tidningen Skärholmen Interiör vänder Design Lab S i Skärholmen blicken åt ett annat håll – redaktionen, bestående av barn i åldern 9 till 13 år, har i samarbete med skribenter och fotografer skapat ett inredningsmagasin som utmanar normerna med hemma hos-reportage hos människor i förorten. Framtiden knackar på!”

Skärholmen Interiör blev nominerad av Stockholms Arkitektförening som Årets Guldrum 2018.
Juryns utlåtande:
”När andra inredningsmagasin visar upp samma typer av hem och miljöer om och om igen, gör Skärholmen Interiör istället hemma-hos-reportage i förortsmiljö, och hyllar det som redan finns. Med en produktion som till 100% görs i Skärholmen skapas ett viktigt rum för att föra fram stadens berättelser. I ett snävt medielandskap öppnar tidningen för andra perspektiv, och låter nytt syre strömma in”.

P R E S S B I L D E R

Klicka för bilden för att ladda ner.

Design Lab S                  
Skärholmen Interiör
Fotograf: Karin Björkquist

 

Design Lab S
Skärholmen Interiör
Fotograf: Karin Bjorkquist

 

Design Lab S
Skärholmen Interiör
Fotograf: Karin Björkquist

 

Design Lab S
Skärholmen Interiör
Fotograf: Karin Björkquist